3D Yazıcılarda baskı kalitesi nasıl arttırılır?

Baskı kalitesini arttırmak… Bugün tüm 3D yazıcı kullanıcılarının araştırdığı konuların başında geliyor. Bugünkü yazımızda çalışma alanları kadar artık evlerimize de giren FDM yani Fused Deposition Modelling 3D yazıcıların, baskı kalitesini nasıl iyileştireceğimizi konuşacağız. Baskı kalitemizi arttırmak için ne yapmamız gerektiğini maddeler halinde açıkladık;
1- Çizimi slicer (dilimleme) programında konumlandırma
Kullanılan FDM yazıcı her ne kadar kaliteli olursa olsun, çizim slicer programına yamuk yerleştirilirse baskının dış yüzeyinde az veya çok olmak üzere katman izleri belli olacaktır, bu da kötü bir baskı almanıza sebebiyet verir, yanı sıra zaman, malzeme ve kalite kaybı yaşayabilirsiniz. Parçayı tablaya ne kadar iyi konumlandırırsanız kaliteniz o kadar artacaktır. Konumlandırmayı manuel olarak açı vererek veya kullandığınız programın hazır seçeneği ile tablaya düz şekilde konumlandırabilirsiniz.
2- Extruder (itici başlık) sıcaklığı
Baskıda kullanılan materyalin erime sıcaklığına göre değiştirilmelidir. Düşük sıcaklıkta filament erimez ve tablaya yapışmama gibi problemler ortaya çıkabilir. Fazla sıcaklıkta ise ipliklenme ve kötü baskı kalitesi ortaya çıkar. Her filament materyalinin kendi erime sıcaklığı mevcuttur, örneğin PLA için 205-220, ABS için 240-260, TPU için 220-240 derece aralığı uygundur. Extruder sıcaklığı, manuel olarak yazıcıda varsa LCD ile, yoksa slicer programı ile ayarlanır.
3- Katman kalınlığı
FDM teknolojisinde modeliniz dijital ortamda katmanlara ayrıldıktan sonra, 3D yazıcıda da katmanlar halinde basılır. Bu yüzden katman kalınlığı, doğrudan yüzey kalitesine etki eder. Daha ince katman kalınlığı, baskının daha iyi yüzey kalitesine sahip olmasını sağlar. Katman kalınlığının azalması, basılacak katman sayısının artmasına sebep olacak, bu da baskı süresini arttıracaktır. Bu noktada kalite/zaman değişkeni duruma göre ayarlanmalıdır. Baskı kalitesini arttırmak için katman aralığı dikkatlice seçilmelidir.
4- Tabla ayarı
Nozzle’den çıkan sıcak plastiğin üzerinde şekillenip, donduğu kısımdır. Nozzle ile arasındaki uzaklık ve düz olması baskı kalitesini doğrudan ilgilendiren etkenlerdir. Normal bir kağıt parçasını (0,05mm) nozzle ile tabla arasına koyup, tabla altındaki ayar somunlarıyla sıkıştırma ayarı yapılmalıdır. Her 5-6 baskıda bir kalibrasyon yapmanızı öneririz. Manuel ayar somunu yerine BLTouch gibi otomatik kalibrasyon yapan setleri de yazıcınıza ekleyebilirsiniz.
5- Nozzle çapı
Baskının ekstrüzyon işlemi en son nozzle’de biter. Nozzle filamentin istenilen çapta tablaya iletilmesini sağlar. Dolayısıyla baskının kalitesinde nozzle’nin delik iç çapı çok önemlidir. Çapın küçülmesi durumunda kalite artacaktır fakat baskı süreside artacaktır dolayısıyla katman kalınlığındaki gibi kalite/zaman değişkeni duruma göre ayarlanmalıdır.
6- Filament kalitesi
Filament, baskının modellemesi için kullanılan termoplastik hammaddedir. Polimer Mühendislerinin çalışma alanındaki bir konudur. Çok fazla yerli ve yabancı filament markası bulunmaktadır. Çeşidi çok fazla olduğu için kalite değişkeni de çok fazladır. Fiyat/performans olarak tercih edilmelidir. Baskı kalitesini arttırmak için filament seçimi ve kalitesi oldukça önemlidir.
Diğer 3D yazıcılarla ilgili diğer yazılarımız için tıklayınız.
Mükemmel bir yazı olmuş, çok faydalı
Emeğinize sağlık hocam 👏
Teşekkür ederim desteğiniz için.
Çok faydalı bir yazı olmuş, emeği geçenleri tebrik ederim 👍🏼👏🏼
teşekkür ederim desteğin için
Çok güzel ve faydalı bir yazı olmuş elinize emeğinize sağlık 🥳
teşekkür ederim desteğin için